Dela
Så sköter du ett elefantöra (Pilea Peperomioides): Tips för en frodig växt
Här kommer våra bästa tips för elefantöra skötsel, inklusive allt du behöver veta om vattning, beskärning och plantering!
Elefantöra skötsel: 10 Tips
2.Använd bra jord: Vanlig blomjord fungerar utmärkt. Se till att jorden är väldränerad för att undvika rotröta. Pröva vår torvfria jord till elefantöra!
3. Ljus: Elefantöra trivs i ljust, indirekt ljus. För mycket direkt sol kan göra att bladen gulnar eller bränns. Har du lite ljus? Det kan funka, men tillväxten blir långsammare, och växten kan få en lång stam och blekare blad.

4. Rengör bladen: Torka av bladen med en fuktig trasa för att ta bort damm. Detta hjälper växten att andas och ser till att nya blad utvecklas ordentligt.
5. Hög luftfuktighet: Pilea hänger ofta med bladen om luftfuktigheten är för låg. En luftfuktare eller en bricka med vatten kan hjälpa.
6. Plantera om: När du fått ett för stort elefantöra och krukan blir för trång, plantera då om elefantöra i en större kruka. Passa på att göra detta på våren eller sommaren för bästa resultat.
7. Ta sticklingar: Pilea är en generös växt som ofta producerar sticklingar. För att ta sticklingar, kllipp försiktigt av en planta vid basen. Plantera denna elefantöra stickling i ny jord eller sätt den i vatten tills rötterna är ca 3 cm långa.
8. Beskär regelbundet: Att beskära elefantöra är bra när växten blir för stor eller får en lång stam, plocka bort några blad eller stjälkar. Det stimulerar ny tillväxt och gör växten buskigare.
9. Gödsla: Under växtsäsongen (vår och sommar) kan du gödsla växten varannan vecka med ett flytande växtnäringsmedel. Detta hjälper till att få fram nya blad och hålla ditt elefantöra stor och grön.
10. Undvik skadedjur: Håll utkik efter spinnkvalster eller ullöss. Ta bort dessa med en bomullstuss doppad i såpvatten eller använd neemolja.

Stickling av Pilea peperomioides i vatten och en omplanterad i jord.
Elefantöra blomma och sticklingar
Elefantöra blommar sällan inomhus, men om det gör det får växten små vita blommor. Även om blommorna inte är den största attraktionen är det alltid kul att se sin växt blomma!
Vill du ta sticklingar av elefantöra? Det är superenkelt! Titta efter små plantbebisar (även kallade sticklingar) vid växtens bas. Skär av dessa med en ren kniv och sätt dem i vatten tills rötterna har vuxit ut, eller plantera direkt i jord.
Vanliga problem med Pilea
Gula blad: Detta beror ofta på övervattning. Se till att jorden hinner torka ut mellan gångerna.

Elefantöra hänger: Om bladen hänger kan det bero på för lite ljus eller för mycket vatten. Flytta växten till en ljusare plats och justera vattningen.
Tappar blad: Pilea peperomioides tappar blad när den är stressad, till exempel vid plötsliga temperaturförändringar, övervattning eller för torr luft.
Jord och kruka
Pilea peperomioides föredrar väldränerad jord och en stor kruka när rötterna börjar bli trånga. Om växten börjar se trött ut trots rätt skötsel, plantera om den i ny jord, helst på våren eller sommaren.

Hur snabbt växer elefantöra?
Det är en snabbväxande krukväxt om den får rätt ljus och skötsel. Rotera växten några gånger i veckan för att den ska växa jämnt och inte sträcka sig mot ljuset.
Att ta hand om ett elefantöra är enkelt, och med dessa tips kommer din växt att trivas och växa sig både stor och grön. Ta hand om den, och glöm inte att njuta av varje nytt blad som dyker upp – det är en belöning för din omsorg!
Behöver du fler tips? Läs mer för att lära dig ännu mer om hur du sköter elefantöra och andra gröna växter.