Fjädersparris skötsel

Fjädersparris 'Asparagus setaceus' skötsel

Fjädersparris, eller Asparagus setaceus, är en ljuvlig grön växt med mjuka, ormbunkeliknande blad och har blivit en riktig favorit bland krukväxtälskare. Trots sitt namn är det ingen ormbunke utan tillhör faktiskt sparrissläktet.

10 tips för att få din fjädersparris att trivas.

Med rätt skötsel kan fjädersparris bli en långlivad prydnadsväxt inomhus. Här har vi samlat 10 tips för att hjälpa dig ta hand om din fjädersparris. Har du ingen sparrisväxt? Då kan du köpa en här.

1. Ge din sparrisväxt rätt ljus

Fjädersparris trivs bäst i indirekt ljus. Placera växten nära ett fönster med östligt eller västligt ljus för att ge sparrisen en ljus plats utan att utsätta den för starkt direkt solljus. För mycket direkt solljus kan skada bladen som då gulnar, medan för lite ljus gör att växten blir gles och spretig.

liten fjädersparris i kruka

2. Vattna med omsorg

Den här sparrisväxten gillar lite vatten, men jorden bör hållas jämnt fuktig, inte blöt. Låt den översta centimetern jord torka upp innan du vattnar igen. Övervattning kan leda till att rötterna ruttnar, så kontrollera alltid jorden innan du fyller på med vatten.

3. Hög luftfuktighet är nyckeln

Fjädersparris älskar hög luftfuktighet. Om luften hemma är torr, prova att använda en luftfuktare, ställ växten nära andra gröna växter eller placera en skål med vatten bredvid. Fjädersparris trivs också bra i badrum med naturligt ljus, där fuktigheten redan är hög!

4. Anpassa vattningen efter säsongen

Under vintern kan din fjädersparris behöva mindre vatten än på sommaren. Växten går då in i en viloperiod och behöver inte vattnas lika ofta. På våren och sommaren, när sparrisväxten börjar sätta nya skott, kan du öka vattningen något för att stötta tillväxten.

5. Näring för snabb tillväxt

För att din sparris krukväxt ska hålla sig frisk och grön behöver den näring under växtsäsongen. Gödsla var fjärde till sjätte vecka med flytande växtnäring för gröna växter. Under vinterhalvåret kan du hoppa över näringen, då fjädersparris inte växer lika mycket.

Fjädersparris

6. Plantera om växten

Fjädersparrisen kan växa väldigt snabbt och behöver vanligtvis planteras om vartannat till vart tredje år. När rötterna börjar fylla krukan eller till och med lyfta växten ur sin kruka, är det dags. Använd en näringsrik, väldränerande jord och en något större kruka för att ge rötterna plats att växa.

7. Beskär och städa upp

Genom att ta bort vissna eller gula skott kan du hålla din sparrisväxt frisk och snygg. Fjädersparris skott som gulnar kan vara ett tecken på att den fått för mycket ljus eller vatten. Justera förhållandena om du märker att bladen ändrar färg.

8. Håll utkik efter skadedjur

Den här växten kan ibland få ovälkomna gäster som spinnkvalster eller mjöllöss. Inspektera regelbundet dina växter, speciellt om du märker att bladen ser slitna ut eller täcks av små nät. Ta hand om problemen tidigt genom att torka av bladen med en fuktig trasa eller använda biologiska bekämpningsmedel som nyttodjur i förebyggande syfte. 

9. Temperatur och placering

Din fjädersparris mår bäst i en temperatur mellan 15–25°C. Den klarar sig fint i rumstemperatur men undvik kalla drag och extrema temperaturväxlingar. Placera den gärna en bit in i rummet om det är för varmt eller ljust nära fönstret.

10. Föröka din fjädersparris

Vill du odla fler fjädersparrisar? Det går att dela rotklumpen vid omplantering. Klipp försiktigt isär rötterna och plantera de nya delarna i separata krukor. På så sätt kan du njuta av ännu fler av dessa fantastiska gröna växter i ditt hem.

Med dessa tips är du redo att skapa ett hem där din fjädersparris verkligen kan trivas. Glöm inte att lära känna din växt, den berättar ofta vad den behöver genom sina blad och skott.

Vill du läsa mer? Ta en titt på våra andra artiklar om hur du kan odla sparris och andra gröna växter i kruka!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.