Dela
Allt om Begonia: skötsel, sorter och tips för att få dem att trivas
Begonior är fantastiska gröna inomhusväxter som ger färg och liv till hemmet eller trädgården. Med blommor som håller länge och förmågan att trivas i skuggiga miljöer är de perfekta för fönster, balkonger och rabatter. Här går vi igenom allt du behöver veta om skötsel, sorter och förökning av dessa populära krukväxter som Rexbegonia, Begonia maculata, Änglavinge, Begonia oldemor och gammaldags begonia så kallad knölbegonia som odlas för sina blommor

Korallröd Begonia 'Begonia corallina', en änglavinge med stora blad och röda blommor
Hur sköter man en begonia?
Att ta hand om en begonia är enkelt om du följer några grundregler:
- Ljus: I sin naturliga miljö växer begonior under skyddande träd i tropiska skogar, vilket gör att många Begonior trivs i delvis skugga eller indirekt ljus. Inomhus fungerar en ljus plats utan direkt solljus bra. Vissa sorter som vaxbegonia och knölbegonia klarar dock direkt sol utomhus.
- Vattning: Håll jorden jämnt lite fuktig, men undvik övervattning som kan orsaka rotröta. Vattna ungefär en gång i veckan, eller när det översta jordlagret känns torrt. Vattna vid basen för att skydda bladen från svampsjukdomar.
- Jord: Använd väldränerad och näringsrik jord med inslag av organiskt material, exempelvis kokosjord blandat med perlite och maskgödsel. Jord särskilt lämpad för Begonior finns att köpa hos oss här.
- Temperatur och luftfuktighet: De flesta bladbegonior trivs bäst vid 18–22 grader och en luftfuktighet på minst 50 %. Undvik temperaturer under 13 grader.

Blommande begonia
Vilken jord till Begonia?
När det gäller jord är det viktigt att använda en blandning som är:
- Porös och väldränerad för att undvika vattenansamling och rotröta medans jorden hålls fuktig.
- Lätt sur med ett pH mellan 5,5 och 6,5.
- Rik på organiskt material, som kokosfiber eller sphagnum mossa.
En torvfri jordblandning eller jord för tropiska växter fungerar utmärkt. Om du odlar begonior i kruka inomhus, se till att använda en blomkruka med dräneringshål som dessa billiga plastkrukor.
Olika typer av begonia
Det finns många typer av begonia att välja mellan. De delas i stort sett upp i bladbegonia och blommande begonior. Här är några av de mest populära sorterna:
- Rexbegonia (Begonia rex): Känd för sina mönstrade blad i olika färger. Perfekt som bladbegonia inomhus.
- Begonia maculata: Även kallad Forellbegonia eller Prickbladsbegonia tack vare sina vita prickar. En favorit bland samlare.
- Vaxbegonia (Begonia semperflorens): En tålig sort för både krukor och rabatter.
- Knölbegonia: Känd för sina stora, färgglada blommor och passar perfekt som ampelväxt.
- Änglavinge (Scharlakansbegonia): Har eleganta, vingformade blad och små blommor med röd färg som blommar länge.

Forellbegonia även kallad Begonia maculata med vita prickar på de spetsiga bladen
Föröka och sätta sticklingar
Vill du föröka bladbegonia eller andra sorter? Det är enkelt och roligt:
- Klipp en stamstickling på 8–10 cm och ta bort de nedersta bladen.
- Placera sticklingen i vatten eller direkt i fuktig vitmossa.
- Håll mossan fuktig tills rötterna växer. Rexbegonia sticklingar kan även förökas med bladsticklingar genom att trycka ner ett blad i fuktig jord.

Stamstickling av Forellbegonia med rottillväxt i vatten från stammen.
Problem och lösningar
Vanliga problem:
- Gulnande blad: Beror ofta på övervattning. Låt jorden torka upp mellan vattningarna och se till att krukan har bra dränering. Vid näringsbrist, tillsätt en svag dos flytande näring eller vår favorit, maskgödsel.
- Blommor som vissnar: Kontrollera att begonian får rätt mängd ljus och vatten.
- Låg luftfuktighet: Öka fuktigheten med en vattenskål intill växten. Du kan också ta ett fat och ställa det under krukan, samtidigt som krukan höjs ovanför genom att placera krukan på ett upp och ner vänt krukfat. På fatet undertill kan du fylla på med vatten som sedan avdunstar och ökar luftfuktigheten runt bladen på krukväxten. Det gäller särskilt om plantan står ovanför ett element eftersom luften där ofta blir väldigt torr.

Rexbegonia, 'Begonia escargot', bladen har en tydlig spiralform som påminner om ett snäckskal – därav namnet.
Kort botanisk beskrivning av Begoniasläktet
Begoniasläktet består av 2 002 arter och är ett av de största släktena av blommande växter. De växer naturligt i fuktiga tropiska och subtropiska områden som Syd- och Centralamerika, Afrika och södra Asien. Växterna kan vara örter eller låga buskar och växer på marken eller ibland som epifyter, alltså att de hänger på andra växter. I svalare klimat odlas vissa arter som inomhusväxter för sina dekorativa egenskaper. Under sommaren planteras de ibland utomhus för sina färgglada blommor.
Begonior är 'monoika', vilket betyder att både han- och honblommor finns på samma växt. Frukten är oftast en kapsel med massor av små frön, men vissa arter har bärliknande frukter. Bladen är ofta stora, mönstrade eller brokiga och brukar vara osymmetriska, där höger och vänster sida skiljer sig åt i storlek.

Begonia ferox är en art från tropiska Asien, bladen har stora stora, spetsiga och hårda "piggar" som sticker ut från bladens ovansida
Sammanfattning av Begonians skötselråd
För att få fina blommor och friska blad, använd alltid den bästa planteringsjorden för begonior du kan tillgodose och placera din begonia i en miljö som efterliknar dess naturliga förhållanden. Tropiska växter som begonior trivs med hög luftfuktighet och rätt näring.
Med rätt skötsel kan begonior bli en färgglad och långlivad del av din inomhusodling! Oavsett om du odlar en dekorativ röd krukväxt, gröna växter inomhus, eller vill experimentera med att föröka växter, är begonior ett utmärkt val för både nybörjare och experter.