Monstera deliciosa, skötsel och information.
Monstera deliciosa är en av de mest älskade gröna krukväxterna, och det är inte svårt att förstå varför! Växten kan få riktigt stora flikiga blad och bidra med ett tropiska utseende hemma.
En vuxen Monstera deliciosa med meterlånga blad i en botanisk trädgård vi brukar besöka i Wroclaw.
Kort botanisk information om Monsteran.
Monstera deliciosa är den vanligaste arten i monsterasläktet ingår i familjen kallaväxter. Monstera deliciosa är hemmahörande i Södra mexico i staterna Veracruz, Oaxaca och Chiapas samt grannlandet Guatemala.
Monstera deliciosa klättrar som epifyt (växter på andra växter) på andra träd mot solljuset och kan bli upp till 10 meter hög! Denna tropiska växt kan även blomma och bära på annanasmakande frukter, därav namnet 'deliciosa' på arten.
Omogen frukt på en monstera deliciosa i en botanisk trädgård i Polen.
Monstera deliciosa är en relativt lättskött växt. Det finns dock några saker att beakta för att ge din Monstera deliciosa de bästa förutsättningarna att trivas.
Vill du köpa en monstera kan du göra det här. Läs vidare så går vi igenom hur du sköter denna exklusiva krukväxt.
1. Hur ofta bör man vattna Monstera deliciosa?
När det gäller vattning är Monstera deliciosa ganska förlåtande, jorden ska helst torka upp något mellan vattningarna. Hur snabbt detta sker beror på ljus och temperatur. Vanligtvis räcker det med att vattna var 1–2 vecka under sommaren och 2-4 vecka under vintern.
Hur ofta du vattnar beror även på vilken typ av jord du använder, en väldränerad jord torkar snabbare. Som regel är det bäst att undervattna istället för att övervattna monsteraväxter. Är du osäker på om det är dags att vattna eller inte, vänta en dag till! Så hur spelar jorden roll i bevattningen? Det går vi igenom under nästa rubrik!
2. Den bästa jorden till Monstera deliciosa.
För att hålla din Monstera grön och stor behöver du också välja en bra jord. Du kan blanda en väldränerad jord med sphagnummossa eller kokosfiber (iställlet för torv), perlit och lite bark i ungefär lika stora delar.
En sådan jord efterliknar Monsterans naturliga miljö genom att tillåta jorden vara fuktig hela tiden medans rötterna har små luftfickor vilket förhindrar röta.
Exempel på hur en bra jord för monsteror kan se ut.
Kan man inte bara använda vanlig krukväxtjord?
Det går, men det är inte bra i längden. Ren krukväxtjord tenderar att bli för kompakt med tiden, vilket kan leda till dålig dränering och syrebrist för rötterna. Detta kan orsaka övervattning och i värsta fall rotröta.
Det är därför alltid bäst att förbättra jorden med extra material som perlite för att få till rätt struktur och dränering.
En enkel blandning du kan själv göra hemma är 2/3 krukväxtjord & 1/3 perlit. Vill du helst slippa att blanda själv så är vår Aroid & orkidéjord gjord för aroider som monstera.
3. Varför får Monsteran bruna fläckar på bladen?
Att din monstera får bruna fläckar eller helt bruna blad kan kännas oroande. Men det är inte alltid något som är fel med växten utan en helt naturlig del i att odla dessa tropiska växter inomhus. Det finns dock några undantag som vi går igenom nedan.
3.1 Börjar de äldsta bladen längst ner på växten bli bruna först?
Då är övervattning en trolig orsak, eftersom dessa blad får näring sist när rötterna är skadade.
3.2 Bruna bladspetsar.
Om bladen blir torra och bruna, oftast först i spetsarna, kan det bero på att din Monstera deliciosa får för lite vatten.
3.3 Bruna fläckar på grund för mycket ljus.
Monsteras blad är känsliga för starkt solljus, vilket kan orsaka brännskador. Dessa skador visar sig som ljusbruna, krispiga fläckar som ofta syns på bladen som får mest ljus. Ofta delen av din krukväxt som är vänd mot ljuskällan.
3.4 Bruna fläckar på grund av för lite ljus.
För lite ljus kan också påverka din Monstera deliciosa negativt, även om det inte alltid leder till bruna fläckar direkt. Om Monstera deliciosa står för mörkt blir bladen gula och kan i slutändan torka och få bruna kanter.
Bladen verkar inte växa ordentligt, och de nya bladen är bleka och svagare. Flytta din gröna växt närmare ett fönster eller använd växtbelysning som du kan läsa mer om
här.
3.5 Små bruna prickar orsakade av skadedjur.
Om bladen på din Monstera får små, mörkbruna eller svarta prickar kan det vara ett tecken på ohyra, som trips eller sköldlöss.
Ohyra suger växtsaft från bladen och kan orsaka missfärgning. Kontrollera undersidan av bladen och längs stjälkarna. Om du ser små insekter eller klibbig vätska är ohyra troligtvis boven.
4. Vanlig ohyra på monstera.
Trips är små svarta avlånga insekter som suger ut växtsaft från dina växters blad. De ser ut som på bilden nedan när de är fullvuxna. Trips är mycket vanlig ohyra på krukväxter som Monstera.
Trips har blivit ett alltmer svårbekämpat skadedjur på grund av resistens mot våra bekämpningsmedel. Vi använder oss i butiken kontinuerligt av nyttodjur och får dem levererade månadsvis. Detta ger oss ett bra skydd mot ohyra och vi slipper oroa oss när vi får in nya växter.
5. Vad gör man med luftrötterna?
Luftrötter hjälper monsteror att samla fukt och stödja sig själv i skogarna, där Monstera deliciosa klättrar på träd upp mot solljuset.
Ge din monstera ett växtstöd och bind upp stjälkarna med luftrötter försiktigt. Till exempel en mosspåle, vilket hjälper den att växa sig hög och få stora gröna blad.
6. Föröka monsteran
Att föröka Monstera deliciosa är ett enkelt och roligt sätt att skapa fler gröna växter hemma. Ta sticklingar genom att välja en bit av stammen som har luftrötter. Sticklingen måste ha minst en nod (stället där nya skott kommer). Klipp mitt emellan två noder på stammen. Låt sticklingen ligga ute i en dag så såren läker innan den placeras i vatten eller mossa.
Det går att sätta den direkt i jorden, men det är enklare att rota sticklingen i vatten eller sphagnummossa först. Det går självklart att odla monstera helt i vatten men den trivs allra bäst i någon form av jord.
När rötterna är cirka 5-10 cm långa kan du plantera den i jord. När man planterar monstera sticklingen från vatten till jord gäller det att vänta tills rötterna känns starka och stabila, vilket vanligtvis tar 4–6 veckor.
Om sticklingen inte får rötter kan det bero på att den inte får tillräckligt med ljus vilket är mycket viktigt för tillväxten av rötter.
7. Omplantering & krukor.
Plantera om monsteran när rötterna börjar växa ut ur krukan. Om du använder genomskinliga krukor ser du när rötterna inte får plats. Många av våra kallaväxter som monsteror trivs i ganska små krukor jämfört med andra växter. Anledningen till det är eftersom växten vanligtvis växer i begränsat utrymme naturligt.
En kruka som bara är några centimeter större än rotklumpen fungerar bäst. För stor kruka kan leda till övervattning, eftersom jorden håller kvar fukt längre än nödvändigt när inga eller för få rötter finns i jorden.
Vi rekommenderar att odla monsteror i väldränerade orkidékrukor som dessa.
8. När får Monstera deliciosa flikiga blad?
Monstera har en förmåga att dramatiskt förändras över tid. Detta blir märkbart när plantan mognar, får rätt mängd ljus och näring. Yngre blad är oftast mer hjärtformade, medan äldre blad får de karakteristiska hålen.
För att få flikiga blad på monsteran gäller det oftast bara att ha tålamod. Blir bladen mindre och mindre med varje nytt blad är det dock något som är fel. Ett mycket vanligt fel är att inte ge växten något att luta sig mot. För att få stora flikiga blad snabbt krävs i många fall ett växtstöd.
Avslutande ord.
Om du någon gång sett en välskött Monstera med stora blad vet du varför denna gröna krukväxt inomhus är så pass populär.
Vill du köpa en stor grön växt eller bara en liten stickling att börja med? Kika vidare och fynda bland våra billiga gröna inomhusväxter! Du kan köpa Monstera deliciosa online här.