Dela
Skötsel och råd | Samlarväxten: Monstera variegata
Monstera variegata är en så kallad 'brokig' krukväxt. De vitgröna bladen är orsakade av en sällsynt mutation. Den vita delen av bladen är det vi benämner 'variegerad' och innebär en avsaknad av klorofyll. Det pigment som gör gröna växter gröna.
Varför är Monstera variegata så dyr?
Monstera variegata är väldigt eftertraktad tack vare denna mutation. Det gör att priset ofta når flera tusentals kronor per planta. Dessutom gör avsaknaden av klorofyll på delar av bladen att den växer sakta och tar lång tid att föröka.
Det höga priset gör att Monstera deliciosa variegata ibland ses som en investering. Framför allt om man planerar att driva upp flera av dessa växter genom att ta sticklingar. Vill du kunna sälja dina egna sticklingar? Läs vidare så går vi igenom tips för att odla denna unika växt.

Hur ofta ska man vattna en Monstera variegata?
Att tipsa om hur du ska vattna din brokiga monstera är inte så enkelt som att säga, 'vattna en gång i veckan'. Detta, tyvärr ofta vanliga sätt att ge råd om skötsel slutar inte sällan i rotröta och en död växt.
Hur du inte dödar din Monstera. Steg 1.
Vi brukar ge råd om att sköta växter utifrån just dina förhållanden. Vattna när jorden är torr är ett mycket mer användbart begrepp att arbeta utifrån. Vattna absolut inte dina växter på ett fast schema, t.ex. en gång i veckan.
Vi brukar vattna våra monsteror när de översta 2-3 cm jord känns lätt fuktig och när krukans vikt känns lättare än vanligt. Var inte rädd att lyfta din monstera variegata ut ur sin kruka och känn på jorden om du är osäker. Jorden ska aldrig vara våt, bortsett från om du använder t.ex. en orkidéjord eller hydroponiskt odlingsmedium.
Om du är osäker är det bättre att vänta lite än att vattna för mycket, eftersom övervattning kan leda till rotröta. Vattendroppar på bladen eller gula blad är ofta tecken på för mycket vatten.
Med en luftig jord, speciellt anpassad för monsteror som vår Aroid & Orkidéjord kan jorden tillåtas vara blöt. Vi går ingenom skilladen mellan olika typer av jord och dess innebörd nedanför.
När och hur du vattnar beror främst av dessa 4 faktorer.
1. Årstid
På vintern är solen svagare och elementen ofta på. Detta leder till en torr luft inomhus och en växt som har saktat ner sin metabolism när ljuset är svagt. Det är samtidigt kallare vilket ofta leder till att det tar längre tid innan jorden torkar ut.
Står växten emellertid i på en fönsterbräda ovan ett element kan jorden paradoxalt torka ut snabbare än på sommaren. Det är här rådet om att vattna när jorden är torr är särskilt viktig eftersom det skiljer sig var växten är placerad.
2. Temperaturen inomhus
På sommaren är temperaturen ofta högre inomhus och luftfuktigheten hög. Står din monstera variegata i ett varmt fönster finns det stor risk att du behöver vattna flera gånger per vecka. Står växten inne i rummet, skyddad från värmen kan det räcka med att vattna någon gång varannan vecka. Återigen, var noga med att inte ha ett vattningschema. Är jorden inte torr nog, vattna inte.
3, Storleken och typen av kruka
En liten monstera variegata som står i en stor kruka kommer behöva vattnas mer sällan än en stor växt i en liten kruka. Som regel ska en Monstera variegata stå in en kruka där rötterna fyller ut nästan hela krukan.
Till skillnad från många andra växter trivs faktiskt krukväxter, som monstera, i en mindre planteringskruka där rötterna knappt får plats. Orsaken till detta är att monsteran faktiskt bara delvis växer i marken naturligt.
Denna tropiska klätterväxt är en så kallad 'epifyt' vilket innebär att den ofta växer helt utan jord. Monsterans rötter är anpassade till detta och trivs helst i en kruka med mer rötter än jord. Detta hjälper dig även när du ska vattna din monstera eftersom jorden torkar snabbare och jämnare. Detta minskar avsevärt risken för rotröta och leder till enkel vattning.
Som regel ska man inte plantera en monstera med för mycket jord i krukan. Finns det inte nog med rötter för att suga upp allt vatten kommer rötterna ligga i våt jord för länge, vilket innebär. You guessed it, en ledsen eller perimortem krukväxt.
4. Jorden.
Vilken jord monsteran är planterad i har nästan störst betydelse för hur och när du ska vattna. När du köper in en ny växt brukar jorden från uppdrivaren vara av en sort lämpad för odling i en varm och fuktig miljö som ofta är fallet i stora växthus. Denna jord är dock mindre passande för odling inomhus, hemma. Där är luften ofta torr, temperaturen lägre och ljuset svagare.
Att byta till en väldränerad jord likt en orkidéjord kan göra stor nytta och kan vara helt avgörande i din 'brokiga broders' framtid. Denna sortens jord kommer att skapa luftfickor kring monsterans tjocka rötter som har en tendens till att ruttna utan luft.
Vi använder en blanding av ungefär 1/3 sphagnummossa som håller fukten, 1/3 perlite som gör jorden väldränerad och 1/3 orkidébark för att lämna luftfickor. En sådan, dessutom torvfri planteringsjord, tillåter dig vattna ofta, nästan hur ofta du vill.
Rötterna kan således hållas fuktiga samtidigt som de inte ruttnar eftersom överflödigt vatten rinner rakt ut genom krukans hål.
Planerar du på att använda vanlig blomjord rekommenderar vi att du i alla fall blandar jorden med 1/3 perlite.
Ps. Att försöka odla monstera variegata i helt vanlig blomjord är straffbart enligt §3 Ormbunker skötselråd.
Extratips!
Ett roligt knep är att prova bottenvattning: fyll en skål med ljummet vatten och placera krukan i den. Låt plantan dra upp vatten under några minuter, den tar bara så mycket den behöver. Kom ihåg att ibland vattna uppifrån för att hjälpa till att låta jorden luftas.
Kan Monstera variegata stå utomhus?
Monsteran trivs i temperaturer mellan 21-29 °C. Växten kan dock klara av lite kallare temperaturer ner till cirka 16 °C, men tillväxten saktar ner därunder. Under 10 °C riskerar plantan skador, gula blad och i värsta fall tillväxtstopp.
Tropiska krukväxter som monstera ska inte ställas utomhus, till och med på sommaren. Monsteran kan emellertid trivas väldigt bra och växa mycket snabbt i ett växthus från vår till sensommar.
Luftfuktighet är också viktigt; satsa på cirka 60-70 % luftfuktighet för att hålla bladen friska och gröna. Låg luftfuktighet kan leda till torra och bruna bladkanter. Bruna blad kan även orsakas av andra saker som vi går igenom under nästa rubrik.

Varför blir Monstera variegata brun på bladen?
Att din växt får bruna kanter eller helt bruna blad kan bero på olika faktorer. Några enkla knep du kan använda för att veta vad som är problemet är följande.
- Nya blad blir bruna: Då finns det en stor risk att du övervattnar växten. En annan anledning kan vara att du har ohyra som trips, spinn eller sköldlöss.
- Gamla blad blir bruna: Är växten istället uttorkad blir de äldre bladen bruna. Att gamla blad blir bruna kan även orsakas av för lågt ljus.
- En sida av växten får gula blad: För mycket sol orsakar bruna blad på delar av växten som riktas mot växtlampan eller fönstret.
- Gula prickar på bladen: Får din monstera gula eller bruna märken på bladen så är risken att du fått ohyra relativt hög. Leta framförallt efter tecken på trips (små svarta avlånga insekter ofta under blad) eller ullöss (vita ovala insekter).
- Vita delen blir brun: Att monsterans vita delar brunar från kanten inåt är helt normalt och nästintill omöjligt att förhindra. Ett sätt att minska risken är att öka luftfuktigheten och att inte få bladen blöta. Växten gör sig ibland av med helt vita blad eftersom de inte tillgodoser växten med energi genom fotosyntes. Det är dock enkelt att klippa bort dessa bruna delar som sällan är mer än en estetisk detalj.
När får Monstera flikiga blad?
Monstea variegata får flikar och hål i bladen precis som den gröna 'vanliga monsteran'. Hålen kallas fenestreringar och inte bara vackra utan har en viktig funktion. Fenestreringarna hjälper monsteran att fånga in så mycket ljus som möjligt i sin naturliga miljö, där ljuset kan vara begränsat.
Genom hålen kan bladen sprida ut sig och ändå släppa igenom ljus, vilket ökar chanserna för fotosyntes. Dessutom kan fenestreringarna hjälpa till att släppa igenom vatten vid kraftiga regn, vilket minskar risken för att plantan blir översvämmad.
Hur du kan få ihåliga blad snabbt!
En liten Monstera variegata börjar med små blad utan hål. Bladen måste växa sig större och först då utvecklas bladens karaktäristiska flikar och hål. Det kan ibland ta flera år innan bladen får sina hål men det finns några tricks för att påskynda hålen.
- Omplantera din monstera variegata i en stor plastkruka för att ge rötterna mer utrymme. Då ger du möjlighet för monsteran att bilda stora blad med flikar.
- Ge din monstera ett växtstöd att förankra sina luftrötter på. Då växer sig bladen större betydligt snabbare.
- Ge monsteran nog med näring, annars kommer tillväxten av bladen vara mycket långsam. Du kan antingen vattna med flytande växtnäring eller göra som vi och blanda jorden med maskgödsel.
- Placera din monstera så den får nog med ljus för att växa snabbt. En monstera utan tillräckligt ljus kommer avstanna i sin tillväxt och bladen kan till och med bli mindre.

Ge din monstera variegata ett växtstöd för att få stora blad
Vilken kruka är bäst till monstera variegata?
Monstera deliciosa variegata behöver vanligtvis omplanteras var 1-3 år. När du ska omplantera din växt är det en bra idé att använda orkidekrukor med bra luftflöde för att undvika rotröta.

12cm orkidekruka, särskilt lämplig för alla typer av Monstera.
Orkidekrukor är genomskinliga plastkrukor som har flera dräneringshål än vanliga planteringskrukor. Då kan du hålla koll på rötternas hälsa rakt genom krukan utan att behöva lyfta ut växten ur krukan. Vita rötter betyder att du vattnar rätt medans bruna eller svarta rötter är tecken på rotröta och ofta övervattning.
Vi har flera billiga genomskinliga plastkrukor till salu här.
Få mer variegering genom att ta sticklingar.
Det är enkelt att föröka Monstera variegata. Det går att ta antingen toppsticklingar eller stamsticklingar, men toppsticklingar växer snabbare och rotar ofta mer tillförlitligt och är därför att föredra.

Ta en stickling med minst ett par blad och en nod och börja i vatten eller sphagnummossa för bästa rotutveckling.
Hur du tar sticklingar.
1. Toppstickling:
En toppstickling tas genom att klippa växten med minst en nod från toppen av tillväxten. Alltså där nya blad kommer upp. Det skadar inte att en luftrot följer med men det är inte ett krav för att sticklingen ska etablera sig.
2. Stamstickling.
En stamstickling tas genom att klippa en bit av stammen som innehåller minst en nod men till skillnad från toppstickling inte innehåller toppen av växten. Toppen av nästan alla växter har generellt sett mest tillväxthormoner och ser därför mest växt. Genom att ta en stamstickling måste växten påbörja en ny tillväxtpunkt vilket sker vid en nod.
Vad är en nod?
En nod är en del av stammen på många kallaväxter inklusive monstera variegata, som måste vara med när du klipper sticklingar. Denna del av stammen ser ut som en liten förhöjning runt stammen med jämna mellanrum av slät stam emellan. Det är från dessa noder som nya skott, blad och rötter växer ut från. En stickling utan stam kan överleva en stund i vatten men kommer aldrig att växa och bli en ny planta.

Bilden visar brokighet på stammen och en luftrot som växer ut från en nod.
Välj rätt nod för att öka mängden vita fläckar 'variegering'.
Varje stickling som tas kommer vara en genetisk kopia av moderplantan, men genom att selektivt föröka sticklingar kan du öka variegeringen. Varje nod har ett 'öga' vilket är stället där den nya tillväxten kommer att ske. Genom att välja ett öga med synliga vita fläckar på är sannolikheten större för att den nya plantan kommer ha mycket variegering.
Placera sticklingen i vatten eller orkidémossa under starkt indirekt solljus eller under växtbelysning och håll miljön fuktig. När rötterna vuxit till sig kan sticklingen planteras i jord och en väldränerad orkidekruka. Med lite tålamod kan du få en hel samling av dessa unika och vackra gröna inomhusväxter.

Du kan köpa orkidémossa till dina sticklingar här!
Detsamma gäller när sticklingar tas som har väldigt dåligt med variegering över ögat och kommer ibland växa till helt gröna monsteror.
Monstera variegata har en mycket varierande brokighet och kan faktiskt bli helt grön igen om den inte sköts på rätt sätt. Genom att ha ordentlig skötsel finns det möjlighet för växten att bli mer vit.
Det finns inget allt i allo råd för att främja mer variegering. Sköter du växten som vi går igenom i denna guide så kommer växten att trivas och inte sällan behålla eller öka sin variegering naturligt.
LED-belysning till Monstera variegata
Monstera deliciosa variegata gynnas av extra belysning eftersom växten behöver ljus för att behålla sin unika variegation.
Bra att veta är att Monstera variegata behöver mer ljus än den helgröna varianten, eftersom de vita delarna av bladen inte innehåller klorofyll och därför inte kan bidra till fotosyntesen.
Brist på ljus kan till och med orsaka att den vackra variegationen försvinner och bladen blir helt gröna. Men kom ihåg, för mycket direkt solljus kan skada bladen och ge solbrännor.
För att minska risken för detta gäller det att ge din variegerade växt nog med ljus. Billig växtbelysning med LED växtlampor är ett mycket bra alternativ om du inte har ljusa fönster hemma. Priset på dessa har med åren blivit mycket lägre och är nu ett mycket prisvärt alternativ till en ny lägenhet med soligt läge.
Ohyra och skadedjur
Monsteran kan drabbas av spinnkvalster, trips och mjöllöss. Använd nyttodjur mot trips, spinn och annan ohyra eller behandla med annat bekämpningsmedel. Husmorsknep som såpvatten hjälper ofta föga och kräver isåfall mycket arbete för att bli av med till exempel trips.
Vad är trips?
Trips är små svarta eller bruna, avlånga ca 3mm långa insekter som trivs under bladen. De sticker hål på växten och livnär sig genom att suga ut näring från bladen. Trips kan vara mycket svåra att bli av med och är resistenta mot många olika typer av bekämpningsmedel. Ett effektivt förhållningssätt för att skydda sina växter mot skadedjur är att arbeta förebyggande.
Det är vanligt att få hem små elaka kryp när du köper nya växter och det är egentligen en del av att odla krukväxter. Insekter är naturligt förekommande och får du inte trips från nya växter finns risken att de flyger in genom fönstret en sommardag.
Nyttodjur - Låt naturen göra jobbet
Nyttodjur är små rovinsekter som livnär sig genom att jaga och döda många olika sorters ohyra. De kommer ofta i små påsar som du enkelt hänger upp på din brokiga monstera. Sakta, under loppet av ca 6 veckor, beroende på sorten av nyttodjur kryper de ut från sitt lilla hus och håller din krukväxt fri från ohyra.
Du kan beställa hem dessa många olika nyttodjur från vår hemsida här, med fri frakt!
Hur får man tag på en Monstera variegata?
Om du vill köpa en Monstera variegata eller andra populära krukväxter online, kika in vårt utbud. Här hittar du unika växter, jord för Monstera, praktiska växtstöd och nyttodjur för att bekämpa ohyra som trips.
Med rätt vård och skötsel kan din Monstera bli ett fantastiskt tillskott och kanske till och med lite klirr i kassan.
Skapa din egen tropiska oas med gröna inomhusväxter och njut av den ovanliga krukväxten Monstera variegatas tidlösa skönhet! Du kan köpa exakt den växten du ser på bilden här.